House at the Edge

Baxter Brenton Phuket Residence is renovated with a purpose to preserve and conserve the traditional Chino-Portuguese architecture.

Unlike many shophouses in Phuket old town area that keep the front of buildings as Chino-Portuguese style but mostly change the interior design to suit with a modern lifestyle, Baxter Brenton Residence keep both the outside and inside of the house to be as close as traditional Paranakan shophouse as possible; including the inside house function, layout, and floor plan.

Baxter Brenton Residence

A typical shophouse usually has 1 or 2 stories, and was built with high ceiling for a good ventilation due to geographical reason including heat and humidity.

They are often designed in a symmetrical organisation in which the entrance is located in the middle with windows on both sides.

The front of the house can be compare to a face of a dragon. Upper widows for sunlight and wind to flow through are compared to dragon’s eyebrows. 2 lower big windows are dragon’s eyes, and the front door is dragon’s mouth.

66

The first thing you’ll see when walk in the front door is a shelf to worship respectful and religious statues which Chinese people believe that they will protect the house from any harm and protect a house members to stay healthy and happy.

Baxter Brenton Residence

Baxter Brenton Residence

The second part of the house is a guest or visitors area. The interior design of shophouse is furnished with  dark wood furniture, porcelain and ceramic decorations.

Baxter Brenton Residence

Internal courtyard is in the middle of the house to receive natural light and to reduce the heat that is usually built up during the day.

Baxter Brenton Residence

Baxter Brenton Residence

Connected to the internal courtyard is a family dinning room that is decorated with porcelain figurines.

Baxter Brenton Residence

Baxter Brenton Residence

A dark brown partition is used to separate the dinning area from relaxing area. This area is decorated with tea table and wooden chairs.

Baxter Brenton Residence

At the end of the house is a kitchen and a back courtyard.

Baxter Brenton Residence

Baxter Brenton Residence

Now take a wooden stair in the middle of the house to 2nd floor.

41

Sunlight from internal courtyard shines through the hall way. Chinese decorations are hanging from the ceiling with some more colored ceramic decorations along the side of the stair.

20

One section of the 2nd floor is a bedroom which is furnished with classic white wooden closet and bedside table.

13

16

Another section of the 2nd floor is family area decorated with tea table and some pieces of Chinese art.

22

11

Baxter Brenton Residence

28